Zdrowe przepisy – mix warzywny


Zdrowe gotowanie nie musi być ani bardzo czasochłonne, ani drogie. Raz na zawsze warto rozprawić się z przekonaniem, które pokutuje w głowach wielu Polaków, że zdrowe jedzenie to droga inwestycja, oraz, że takimi daniami zwyczajnie nie da się najeść. Więcej warzyw w diecie nie musi oznaczać pustego brzucha. Wręcz odwrotnie – warzywa odpowiednio przygotowane są bardzo sycące, dostarczają wszystkich najważniejszych składników pokarmowych, dają mnóstwo energii witalnej. Wystarczy zrobić mały eksperyment i przez tydzień zjadać przynajmniej trzy warzywne posiłki dziennie. Więcej sił witalnych i energii, płaski brzuch oraz doskonałe samopoczucie psychiczne są gwarantowane.

Gotowy mix warzywny, czyli tajny składnik szybkich potraw

Aby ułatwić sobie życie i gotowanie, w kuchni warto posiłkować się pewnymi półproduktami, ale oczywiście tylko tymi, które nie są przetworzone i niezdrowe. Wtedy nie będzie to miało najmniejszego sensu i w żaden sposób nie przełoży się na poprawę samopoczucia. Totalnie dobrymi półproduktami jest na przykład mix warzywnyhttp://rogowski.net.pl/portfolio_item/mix-warzywny/ – w skład których wchodzą różne jarzyny, tworzące idealnie pasujący do siebie bukiet smaków i kolorów. W swojej lodówce czy zamrażarce warto zawsze mieć właśnie taki miks warzywny, bo dzięki niemu będzie można przygotować pyszne i sycące dania.

Mix warzywny – pyszne i sycące dania

Jednym z najbardziej klasycznych przepisów jest przepis na warzywa z patelni, które dzięki wybraniu gotowego miksu przygotowuje się dosłownie w kilka minut. Do takich warzyw z patelni, które są chrupiące i pełne smaku, nawet w środku jesieni czy zimy, można dodać na przykład jajko sadzone. Warzywa oraz jajko to kompletny posiłek, który dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych, oraz odpowiednią dawkę energii. Co więcej, taki obiad będzie smakował nie tylko dorosłym, ale też dzieciom, które czasami lubią wybrzydzać.

Zupa na bazie mixu warzywnego

Zupa powinna być w każdym domu przynajmniej co drugi dzień. To lekkostrawne danie, które jest pełne warzyw, stanowi zatem jedną z zalecanych porcji ich spożycia w ciągu dnia. Jeżeli w lodówce ma się zapas miksu warzywnego, bardzo szybko można z niego wyczarować pyszną zupę. Można skusić się na zupę wielowarzywną, na przykład na bazie wywaru z kurczaka, z dodatkiem grysiku albo drobniutkiego makaronu. Pyszne są również zupy kremy, które można urozmaicić odrobiną śmietany, startym twardym serem, albo mozarellą. Poza tym do takich zup można dodawać różnego rodzaju ziarna, na przykład prażoną dynię albo słonecznik. Można ją również pokropić dobrej jakości oliwą, albo olejem na przykład lnianym. Wszystko to sprawia, że za każdym razem zupa może smakować trochę inaczej.

Zapiekanka na bazie mixu warzywnego

Gotowy mix warzywny idealnie sprawdzi się również do przyrządzania smacznych i pożywnych zapiekanek. Takie danie na gorąco jest doskonałe zarówno na obiad, jak też na ciepłą kolację. Aby zapiekanka była trochę bardziej treściwa, można do niej dodać na przykład podgotowane wcześniej ziemniaki pokrojone w plasterki, kiełbasę lub szynkę, a także przygotować sos. Idealnie sprawdzi się sos beszamelowy z dodatkiem twardego sera żółtego, którym na koniec poleje się warzywa. Mix warzywny oraz dodatkowe składniki należy umieścić w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, zalać sosem beszamelowym albo zwykłą śmietanką, a następnie zapiekać w piekarniku. Pyszna i rozpływająca się w ustach zapiekanka będzie gotowa po około 50 minutach.

Przedstawione w artykule przepisy są dowodem na to, że można gotować pyszne i bardzo proste i szybkie dania. Każdy z tych przepisów może być bardziej dietetyczny, jeżeli zrezygnuje się z dodawania masła czy śmietany. Warto jednak pamiętać o tym, że niektóre witaminy rozpuszczają się w tłuszczach. Żeby zatem organizm mógł je przyswoić z warzyw, do przyrządzania potraw trzeba dodać odrobinę masła, oliwy albo oleju.