W jaki sposób nie marnować jedzenia?

Chyba każdemu zdarza się czasem zrobić zbyt duże zakupy, albo zwyczajnie kupić coś totalnie nieprzydatnego, co skutkuje tym, że w lodówce i spiżarni zalegają niewykorzystane produkty. Chyba też każdemu zdarza się czasem wyrzucić jakieś jedzenie. Nie jest to nic chwalebnego, w końcu to tak, jakby wyrzucało się własne pieniądze do kosza. Może zatem warto chwilę zastanowić się nad tym, co zrobić, by marnować jedzenie w mniejszym stopniu? Niech to będzie wyzwanie na najbliższe miesiące, w którym pomoże aktualna gazetka Lewiatan.

Wyzwanie: przestań marnować jedzenie

Jak nie marnować jedzenia w kuchni? Pierwszy krok to po prostu bardziej przemyślane zakupy. Warto wybierać się na duże zakupy raz w tygodniu, wcześniej analizując zawartość szafek z jedzeniem oraz lodówki. Trzeba dokładnie przejrzeć te miejsca i sprawdzić, co do zjedzenia jeszcze zostało. Wtedy właśnie można zaplanować zakup innych produktów, dzięki którym uda się przygotować dania na obiad, oraz inne posiłki. Zaplanowane zakupy to dużo większa oszczędność finansowa, a także mniej zalegających niewykorzystanych produktów. By wygodnie planować to, co trzeba kupić, warto wspierać się na przykład aktualną gazetką ze sklepu. Aktualna gazetka Lewiatan zawiera też informacje o wszystkich promocjach i obniżkach, dzięki którym można na zakupach sporo zaoszczędzić, a także kupić jakieś ekstra produkty, które zwykle są dużo droższe.

Planowanie posiłków

Druga kluczowa sprawa to planowanie posiłków z dostępnego w domu jedzenia. Tak naprawdę jeżeli wciąż gotuje się to samo, to sporo produktów pozostaje niewykorzystanych. Wystarczy zatem od czasu do czasu otworzyć jakąś książkę kucharską, albo kulinarny blog w Internecie, aby poszukać inspiracji do przygotowania zupełnie nowych dań.

Jeżeli w lodówce zalega nam na przykład kapusta kiszona, w zamrażarce mamy mięso, a w spiżarni słoiki z przetworami, w wyszukiwarce internetowej można poszukać konkretnych przepisów na dania z wybranymi składnikami. To naprawdę bardzo proste, dzięki tej metodzie otwiera się cały arsenał zupełnie nowych przepisów. W ten sposób można szukać inspiracji na potrawy z różnymi produktami. W Internecie jest mnóstwo przepisów na różnego rodzaju kotleciki z warzyw, z kaszy, ziemniaków, na tarte placki warzywne, zupy, czy na zapiekanki. Sporo z tych przepisów to tak zwane przepisy na „czyszczenie lodówki”. Na czym to polega? To właśnie pomysły i inspiracje na dania z tak zwanych resztek. Wiele z nich to prawdziwe pyszności, których nigdy nie zrobiłoby się, gdyby nie wyzwanie związane z wykorzystaniem do końca zalegających w domu produktów.

Wykorzystuj już przygotowane dania do zrobienia innych pyszności

Aktualna gazetka Lewiatana zawiera czasami bardzo pomysłowe szybkie przepisy na pyszne dania. Część z nich to pomysły na potrawy, które przygotowuje się z resztek innych dań. Brzmi dziwnie? Absolutnie nie! To zupełnie proste, najlepszy przykład niech posłuży stary poczciwy rosół. Niewykorzystane mięso z rosołu można przerobić na farsz do pierogów albo krokietów. Jeżeli dodatkowo doda się do niego ugotowane warzywa, również odzyskane z rosołu, farsz będzie jeszcze lepszy. Puree ziemniaczane z obiadu, można bardzo szybko przerobić na pyszne ziemniaczane kotleciki, do których z łatwością przygotuje się na przykład sos pomidorowy. Resztki pieczonego mięsa świetnie spełnią rolę mięsnej wkładki do warzywnych sałatek. Ugotowane w mundurkach ziemniaki mogą stać się składnikiem zapiekanki, do której można dodać właśnie wcześniej wspominane resztki z lodówki, takie jak na przykład wędlina czy kiełbasa, resztki warzyw korzeniowych, czy nie zużyty wcześniej żółty ser, który jest już zbyt twardy do kanapek. Resztki warzyw z powodzeniem można wykorzystać do przygotowania jarzynowego bulionu. Niezjedzone owoce świetnie sprawdzą się jako składnik ciasta kruchego, albo słodkiego deserowego kompotu. Internet jest pełen takich inspiracji na pyszne potrawy „z niczego”. Warto ich szukać by nie marnować jedzenia, dzięki czemu zwyczajnie wydaje się na nie mniej pieniędzy.