Przepis na cebulę marynowaną


Cebula marynowanahttp://rogowski.net.pl/warzywa-marynowane/ – czerwona posiada zarówno mocny, wyrazisty smak, jak i piękny kolor pobudzający apetyt. Jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, a sam proces trwa zaledwie około dziesięciu minut. Co więcej, tak przetworzona cebula pasuje idealnie do wielu posiłków i potraw: kanapek, sałatek, mięsa (przede wszystkim wieprzowiny) czy rozmaitych dań na bazie fasoli. Można ją przechowywać w lodówce, gdzie przez kilka tygodni nie traci nic ze swoich właściwości smakowych i aromatycznych. Posiadanie jej w domu wiąże się zatem z samymi plusami.

Jak przygotować cebulę marynowaną?

Składniki

Aby zamarynować cebulę, będziemy potrzebowali – oprócz niej samej – także kilku innych składników:

– 1/2 łyżeczki cukru,
– 1/2 łyżeczki soli,
– 3/4 szklanki białego octu winnego, jabłkowego lub ryżowego,
– mały ząbek czosnku przekrojony na pół,
– 5 ziarenek czarnego pieprzu,
– 5 ziarenek ziela angielskiego,
– 3 gałązki tymianku,
– małe suszone chilli.

Sposób przygotowania

Znaleźć twardą i jędrną cebulę, bez jakichkolwiek widocznych uszkodzeń. Do produkcji przetworów najbardziej nadaje się cebula czerwona (ze względu na swoje walory kolorystyczne), ale żółta lub biała również będzie w porządku. Najważniejsze, żeby była twarda.

Pokroić cebulę w talarki według wybranej przez siebie grubości – najlepiej na ok. 6 mm. Końce cebuli odrzucić. W międzyczasie zagotować 3 szklanki wody.

Na dnie słoika umieścić cukier, sól i przyprawy. Cebuli nie należy marynować w metalowym bądź plastikowym pojemniku, ponieważ wchodzi on w reakcję w octem. Do wyżej wymienionej listy przypraw można dodać także – wedle własnego uznania – liść laurowy, rozmaryn, oregano, skórkę pomarańczy lub goździki. W przypadku przygotowywania dań kuchni azjatyckiej można doprawić cebulę anyżem, cynamonem, pieprzem syczuańskim albo świeżym imbirem.

Zalać przyprawy octem. Mieszać do rozpuszczenia cukru i soli. Najlepiej zastosować ocet o jasnym odcieniu: biały ocet winny, ryżowy lub w ostateczności jabłkowy. Stosowanie octu spirytusowego jest niewskazane, gdyż jego smak okaże się zbyt ostry.

Talarki cebuli umieścić w sitku i wstawić do zlewu. Polewać wrzątkiem do czasu, aż całkowicie ociekną z wody.

Wrzucić cebulę do słoika. Delikatnie wymieszać w celu równomiernego rozprowadzenia przypraw.

Szczelnie zamknąć słoik. Marynowaną cebulę można jeść już po 30 minutach od przygotowania, jednak swoje pełne walory smakowe zyskuje po kilku godzinach.

Po otwarciu zamarynowaną cebulę należy przechowywać w lodówce. Prawidłowo zamykana, powinna zachowywać świeżość przez kilka tygodni. Warto jednak pamiętać, że swoje najpełniejsze walory smakowe zaoferuje nam w ciągu pierwszego tygodnia po przygotowaniu.

Zdrowotne właściwości cebuli

Warto pamiętać, że cebula marynowana posiada wiele właściwości odżywczych i prozdrowotnych. Naukowcy już dawno dowiedli jej pozytywnego wpływu przy zapobieganiu nowotworom czy łagodzeniu objawów infekcji. Jest to możliwe dzięki temu, że cebula zawiera szereg witamin i minerałów (witamina C,A, B, fosfor, żelazo, wapń), jest też bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Chociaż cebula marynowana czy gotowana nie traci swoich zdrowotnych właściwości, od dawna wiadomo, że najlepiej na ludzki organizm wpływa to warzywo w formie surowej.

Istnieje jednak również niestety szereg schorzeń, które stanowią przeciwwskazanie do spożywania cebuli. Należą do nich między innymi ciężkie choroby wątroby, nerek, zapalenie jelit oraz niewydolność serca. Jeśli wiemy, że cierpimy na jedną z powyższych przypadłości, najlepiej mocno ograniczyć spożywanie cebuli albo wręcz w ogóle z niej zrezygnować.