Długi weekend? Jakie ciekawe potrawy dla dziecka przygotować?

Wielkimi krokami zbliża się długi weekend z okazji Bożego Ciała, a zatem czas wycieczek poza miasto i stołowania się w plenerze. Aby posiłki jadane na świeżym powietrzu były pyszne i pełnowartościowe, warto zabrać ze sobą przygotowane wcześniej przekąski oraz dania na zimno. Jest to ważne szczególnie wtedy, kiedy na długi czerwcowy weekend zabiera się dzieci. W żadnym wypadku nie można odpuścić sobie podania im zdrowego posiłku.

Farsz brokułowy jako składnik pysznych dań na zimno

Dobrym pomysłem na to, aby przygotować szybko i sprawnie smaczne posiłki na wynos, jest zaopatrzenie się w gotowy farsz brokułowyhttp://rogowski.net.pl/portfolio_item/farsz-brokulowy-szpinakowy/. Będzie on dobrym dodatkiem do różnego rodzaju naleśników, zapiekanek, sałatek makaronowych i wielu innych dań. Warto zastanowić się nad tym, jakie dania najbardziej smakują dziecku, aby przygotować te ulubione. Czas spędzony na świeżym powietrzu zwykle zaostrza apetyt, lepiej zatem przygotować większe porcje. Z pewnością w mig znikną z talerzy.

Naleśniki na zimno z farszem brokułowym i żółtym serem

Chyba każde dziecko uwielbia naleśniki, warto podawać jej nie tylko w wersji na słodko, ale również na słono. Stają się wtedy pożywnym posiłkiem, do którego można przemycić trochę warzyw.

Do przygotowania naleśników na zimno z farszem z brokułów potrzebne są następujące składniki:

– szklanka mąki,
– dwa jajka,
– szczypta soli,
– szklanka mleka,
– pół szklanki wody.

Z wymienionych składników należy przygotować ciasto naleśnikowe. Do miski miksera wsypujemy mąkę, wbijamy jajka oraz dodajemy szczyptę soli. Następnie wlewamy mleko i za pomocą miksera łączymy wszystkie składniki na gładką masę. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodajemy wodę, ponownie mieszając składniki za pomocą miksera. Następnie na patelni smażymy naleśniki. Gotowe placki należy smarować gotowym farszem brokułowym oraz posypać startym serem (parmezan lub cheddar będą wyśmienite). Naleśniki można podsmażyć na maśle, a następnie kroić na skos, tak by były wygodne do trzymania przez dziecięce rączki. Będą smakować wyśmienicie na ciepło, z powodzeniem można je również zapakować i zjeść na zimno.

Zapiekanka makaronowa

W plenerze pysznie smakują wszystkie zapiekanki. Co ważne, po wyjęciu z piekarnika zwykle potrzebują one trochę czasu by stężeć, co ułatwia ich krojenie. Będę zatem idealne dwie czy trzy godziny po przygotowaniu.

Składniki potrzebne to:
– opakowanie ulubionego makaronu (najlepiej sprawdza się penne lub wstążki),
– opakowanie śmietany kremówki,
– ser feta,
– por,
– cebula,
farsz brokułowy,
– sól i pieprz.

Makaron należy ugotować al dente, następnie odstawić na bok. Na maśle należy poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulkę oraz pora (tylko białą część), doprawić solą i pieprzem, dodać farsz brokułowy i wymieszać. Następnie wlać opakowanie śmietany kremówki i wszystko jeszcze raz wymieszać. Do tak powstałej masy następnie należy dodać ugotowany wcześniej makaron, wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać, tak by brokułowy sos oblepił makaron z każdej strony. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, trzeba następnie przełożyć makaron, górę wyrównać za pomocą drewnianej łyżki, a na koniec wszystko posypać pokruszonym serem feta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec około 35 minut. Zapiekankę podawać na zimno wprost do dziecięcych rączek.

Grzanki z brokułowym dipem

Ostatni pomysł to przepis na szybką przekąskę, która jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Potrzebne składniki:
– bułka bagietka,
– oliwa z oliwek i masło,
– opakowanie farszu brokułowego,
– cebula,
– opakowanie śmietany kremówki,
– sól i pieprz.

Gotowanie należy rozpocząć od przyrządzenia dipu brokułowego. W rondelku należy poddusić na maśle cebulkę, następnie dodać farsz brokułowy oraz opakowanie śmietany kremówki. Wymieszać do połączenia się składników, a następnie poczekać aż śmietanka odparuje, a cały sos zgęstnieje. Jeżeli dziecko lubi czosnek, smak dipu można wzbogacić jednym rozgniecionym ząbkiem. Gotowy sos można przełożyć do plastikowego opakowania i zabrać ze sobą na piknik. Wystarczy jeszcze przyrządzić grzanki, podsmażając kromki z bagietki na maśle lub oliwie. W plenerze takie grzanki maczane w dipie brokułowym będą smakować doskonale.

 

Szukasz więcej przepisów? Sprawdź portal Kulturalny Plac Zabaw i poznaj 3 przepisy na sałatki, które chętnie zje Twój maluch.